Att skriva egna låtar kan göras på många olika sätt. Denna text beskriver olika knep och vad man bör tänka på när man skriver låtar. Först lite bakgrundsinformation om vad en låt egentligen är och vad som är själva syftet med den.
En låt består grovt sett av musik och text undantaget instrumental musik. För att skriva en låt måste man alltså göra någon form av musik och eventuellt skriva en text, därefter är den generella låtskolan slut. För att beskriva noggrannare måste man blanda in en subjektiv bild av hur en låt ”bör” se ut utifrån visst syften, t.ex. för att den ska bli så populär som möjligt. Om man vill skriva musik inom en viss genre finns det specifika element som kan tas med för att framhäva en tydlig genretillhörighet. Låtar inom olika genrer kan vara helt olika uppbyggda, ha stora skillnader i arrangemang och sättning, varierande texter (om alls några) osv.
Trots detta finns det populärmusik inom de flesta olika genrer och frågan är då hur dessa olika låtar har lyckats nå ut ur mängden? Vad har de gemensamt som gör att de blir populära och uppfattas som bra?
Syftet med denna text är inte att alla ska börja skriva likriktade låtar utan att förklara olika tillvägagångssätt som används för att skriva låtar som generellt sett tilltalar folk och kan sägas vara ”populära”. Ha alltså i bakhuvet att detta är lite utav en ”hit-skola” och att det är helt ok att skriva musik med andra syften och som är smal och tilltalar få personer. Nedanstående text är en generaliserad bild av hur man skriver låtar, använd de tips som tilltalar dig. Kanske kan tipsen bidra till att din musik utvecklas i en ny riktning mot helt otrampad mark. Att skriva egen musik är det som gör just dig eller ditt band unikt!
Formdelar i en låt
Intro: Låtens början. Ska fånga lyssnarens intresse.
Vers: Låtens grund. Kan vara lite återhållsam.
Brygga: Bygger upp mot refrängen.
Refräng: Låtens klimax. Det är här folk fastnar för låten och det är refrängen man oftast mins.
Solo: Kan användas för att fylla ut låten (mer som fills) eller lyfta musiken och utgöra ett klimax.
Stick: Ger låten variation och bryter ofta av mot versen.
Outro: Anpassas till låtens stil. Lugna ballader kan ha mjuka slut som flyter ut i tystnad, mer energirika låtar har ofta tvära och precisa slut.
Metoder för låtskrivning
Först några generella tips som är bra vid låtskrivande. Tänk på formen i låten, vanliga rock- och poplåtar kan bygga på enkla former t.ex. en A-del med 8 takter och en B-del med 8 takter. De kan kombineras på följande sätt: AABA eller ABC etc.
Har man en färdig text får man rytmen och formen från den. Testa med att sjunga låten själv, om den låter bra så är den bra.
Försök att få dynamik i låtarna genom att få kontraster mellan de olika partierna. Få orkar lyssna på en låt som mal på likadant från början till slut.
Låten ska helst vara unikt och i alla fall ha en särprägel. Att uttrycka något personligt är ofta en bra start. Nedan kommer några metoder för låtskrivning.
Enkelhet
Skriv inte för svåra grunder med många takt- eller ackordsbyten. Försök att hålla fast vid en melodi eller ett riff i början. Prova att hitta en struktur i låten som fungerar.
Hitta eventuellt på en text till melodin och tänkt på att refrängen ska lyfta låten.
Skapa därefter ett stick som bryter av. Kvintcirkeln kan hjälpa dig att hitta rätt ackord och parallell-tonarter.
Analysera låtar
Försök låta som en viss genre eller artist. Prova att ta ut andras låtar och analysera dem. Identifiera vad det är du gillar i andra låtar och använd detta i din musik. Kopiera inte rakt av utan bli inspirerad av t.ex. sättning, texter eller låtformer.
Följande steg kan användas för att analysera en låt:
Personlighet är viktigt när man skriver låttexter. Om man själv är den som ska sjunga sångtexterna är det ofta lättare att sjunga med mer känsla när texten berör en själv och kommer från egna upplevelser.
Testa att skriva texten i första person, men inte utifrån ditt egna perspektiv utan som om du spelar någon annans roll. Detta ger en starkare känsla av inlevelse, även om texten är ironisk. Magnus Uggla använder detta i många av sina texter. En bra övning är att skriva en ny text till en välkänd låt.
Skriv en låt med 10 steg
Välj instrument: utgå från ett ackordinstrument som du behärskar, t.ex. piano eller gitarr.
Skapa ackordföljd: ta några vanliga ackord och försök att hitta en ackordföljd som låter bra. Antingen chansar du bara och försöker höra vad som funkar eller så använder du musikteori för att räkna ut vilka ackord som passar ihop (funktionsanalys mm.). Varje tonart har tillhörande tonartsegna ackord som passar bra ihop. Parallelltonarten innehåller ännu fler ackord som kan passa in på rätt ställe osv. Ett enkelt alternativ till detta är att bara ligga kvar på ett och samma ackord. Det har redan gjorts tusentals hits med de flesta enkla ackordföljder, men det går att göra en ny på samma grund. Det är nämligen melodin som gör hela skillnaden och får det att låta unikt.
Skapa melodi: nynna fram flera olika melodier till ackordet/ackorden. På så vis slipper du bekymra dig om texten när du ska hitta på melodin. Vissa tycker att det är enklare att sjunga en improviserad nonsenstext som innehåller riktiga ord.
Spela in idéer:spela in de bästa versionerna direkt. Det handlar bara om att spara undan idén, inte om att spela in något med bra ljudkvalitet för produktion. Det kan vara väldigt praktiskt med mobil, diktafon eller mp3-inspelare och fånga den melodislinga som helt plötsligt dök upp i huvudet (detta gäller även i melodin du sjöng på i duschen eller bilen). Om du börjar du rigga upp en mick, sätta på datorn med inspelningsprogram etc. har du troligtvis glömt melodin innan du är färdig.
Skriv text: nu har du en melodi och en ackordslinga/ackord som antagligen motsvarar en vers eller en refräng i din låt. Sjung en spontantext till melodin. I första versionen får det finnas nödrim, svengelska och konstig meningsbyggnad, men i slutversionen måste texten vara bra och förmedla en känsla. Visst finns det många hitlåtar med dåliga och banala texter, men oftast är i alla fall språket och meningsbyggnaden rätt.
Spela in framsteg: spela in varje gång du tycker att du tagit ett rejält steg framåt.
Komplettera med formdelar: jobba vidare med de formdelar som saknas – intro, brygga, vers etc. (se formdelar ovan).
Förbättra: när man skrivit några låtar är det ganska enkelt att få till grunden till en låt, det svåra är att få till det där extra som gör den perfekt. Är den lagom lång (3-4 minuter för de flesta hitlåtarna)? Är den enformig? Finns det döda partier som kan tas bort? Saknas det dynamik eller är det för liten skillnad mellan vers/refräng/brygga? Är det rätt känsla i texten? Kan några ord i texten bytas ut för att få bättre flyt?
Pausa: låt låten vila. Om din komposition får vila en vecka kan du lyssna på den med ”nya öron” och göra oanade framsteg.
Rensa och återvinn: våga kasta mindre lyckade låtar. Det är heller inte fel att återanvända och kombinera låtar.